Home » Een database aanmaken en beheren: zo doe je dat

Een database aanmaken en beheren: zo doe je dat

Wil je aan de slag met het opslaan gegevens in tabellen, dan heb je eerst een database nodig. Deze database kun je gelukkig eenvoudig aanmaken en vervolgens beheren in SQL.

Zo werkt aanmaken van een database

Voor het opslaan van gegevens, dus tabellen, is dus een database nodig. Voordat je deze database kan beheren moet je hem dus eerst aanmaken. Dit aanmaken doe je eenvoudig met het CREATE DATABASE statement.

  CREATE DATABASE databasenaam

In het voorbeeld hieronder maken we een database met management als naam.

  CREATE DATABASE management

Na het aanmaken van de benodigde database wordt het mogelijk om hierin tabellen te maken en deze te beheren. Hierin ga je vervolgens gegevens op een gestructureerde manier opslaan.

Ophalen van de bestaande databases

Het aanmaken van een nieuwe database is natuurlijk erg leuk, maar je wilt deze natuurlijk ook beheren. Maar je wilt mogelijk ook verifiëren of de tabel ook daadwerkelijk is aangemaakt. Er zijn dus verschillende redenen te verzinnen om een overzicht op de halen van de bestaande databases.

Wil je nu zelf een overzicht krijgen van de door jouw gemaakte database, dan kunnen we dat doen door het volgende statement uit te voeren.

  SHOW DATABASES

Selecteren van de database

Ga je gegevens over en weer sturen tussen verschillende tabellen met allemaal SQL-commandos, dan is het goed om de juiste database te selecteren.

Een voorbeeld is als je meerdere databases hebt om verschillende soorten gegevens in op te slaan. Bijvoorbeeld bij het aanmaken van een database voor de website, eentje voor je personeelsbestand en een voor de administratie.

  USE <databasenaam>

Hierbij wordt <databasenaam> dus vervangen door de naam van de te selecteren database. Bijvoorbeeld website. Alle opdrachten die je na het USE statement uitvoert komen dan terecht in die tabel.

De database een andere naam geven

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je de database een andere naam wilt geven. Dat kan door middel van het ALTER DATABASE-statement of in geval van MySQL met het RENAME DATABASE statement.

Hieronder een voorbeeld hoe het in SQL gaat:

ALTER DATABASE <oudenaam> MODIFY NAME = <nieuwenaam>;  

En een voorbeeld hoe het in MySQL gaat:

RENAME DATABASE <oudenaam> TO <nieuwenaam>

Verwijderen van een database

Bij het aanmaken en beheren van databases hoort ook het verwijderen ervan. Wanneer je een database wilt weggooien gebruik je het DROP DATABASE statement. In dat geval wordt de database compleet verwijderd, dus ook met alle tabellen die daarin staan.

DROP DATABASE <databasenaam>

Usecase voor het hebben van meerdere databases

Zoals hierboven al gezegd is kun je prima een scheiding aanbrengen tussen de verschillende soorten gegevens. Dit doe je dan door het aanmaken van verschillende databases. De enige voorwaarde is namelijk dat de naam van de database uniek is. Je kunt dus niet tweemaal een database hebben met de naam ‘website’.

Door het aanmaken van meerdere databases breng je een scheiding aan tussen de verschillende soorten gegevens. Zo kun je prima een database maken voor de website. Daarnaast kun je een database hebben waarin je de boekhouding opslaat.

Wil je het nodig veilig doen, dan kun je ook nog eens verschillende database gebruikers aanmaken. Hiermee voorkom je dat een gebruiker die wel in de website database kan niet uit kan komen bij de database waarin de boekhouding staat.


Na het aanmaken van de database kunnen we beginnen met het maken van de tabellen zelf.